سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پاتوق دختر و پسرای باحال

نگاهی به جاذبههای گردشگری شهرستان های گناوه و دیلم

جاذبه های گردشگری شهرستانهای گناوه و دیلم در شمال استان بوشهر که در این فصل با فرشی از علفزارها وگلهای بهاری از دامنه‌کوههای زاگرس در شرق تا کرانه خلیج نیلگون فارس در غرب آراسته شده سیاحان را به سوی خود فرا می‌خواند.
طبیعت سحرانگیز شهرستانهای شمالی استان بوشهر در امتداد جلگه حاصلخیز خوزستان همه ساله برخلاف دیگر مناطق کشور درفصل زمستان پذیرای بهار است، به طوری که هنوز نیمه دوم آخرین ماه زمستان فرا نرسیده دشتها مملو از گلهای رنگارنگ بهاری است، درختان شکوفه داده‌اند و نخیلات که همچون کمربند سبزی بسیاری ازشهرها وروستاهای این منطقه را دربر گرفته‌اند، به‌ثمر نشسته‌اند.
سواحل ماسه‌ای خلیج فارس در شهرستانهای گناوه و دیلم که مملو از صدفهای دریایی است و مرغان دریایی با صداهای عجیب و غریب خود برای یافتن طعمه‌ای در آن جولان می‌دهند، جاذبه دیگری از طبیعت زیبای این منطقه است.
قایقهای کوچک صیادی که درامتداد ساحل سینه امواج را می‌شکافند تا تورهای ماهیگیری خود را درصیدگاهها بگسترانند و یا "گرگورها"(نوعی تور فلزی) را از اعماق دریا بیرون بکشند، هر گردشگری را برای ساعتی در ساحل محسور خود می‌کند.
بازارهای تجاری بنادر گناوه، دیلم و ریگ نیز که مملو از کالاهای خارجی با قیمتهای ارزان و مناسب است جاذبه دیگری برای گردشگرانی است که روزهای تعطیل خود بویژه در ایام نوروز به این منطقه از سرزمین پهناور ایران سفر می‌کنند.
در چند سال اخیر به علت رشد شتابان تجارت و عرضه ارزان اجناس خارجی در سایت‌های تجاری بندرهای گناوه ودیلم، بیشترین آمار گردشگران کشور را این بنادر به خود اختصاص داده‌اند و میزان درآمد حاصل از گردشگری دراین مناطق نیز به چندین برابر نسبت به گذشته رسیده است.
براساس آمارهای موثق، سال گذشته حدود یک میلیون گردشگر تنها از شهرستان گناوه دیدن کردند و شهرستان دیلم نیز میزبان حدود ? ????هزار مسافر از اقصی نقاط کشور بود.
وجود آثار واماکن تاریخی ومذهبی که با سبک اصیل ایرانی وباقدمتی دیرینه در این مناطق بجا مانده و کارگاههای صنایع دستی نظیر لنج‌سازی ، گرگوربافی و گبه‌بافی از دیگر جاذبه‌های این مناطق شمالی استان بوشهر است.
پهلوگیری شناورهای تجاری و ماهیگیری در لنگرگاهها و هیاهوی صیادان و ملوانانی که آبزیان صید شده را از انبار شناورها تخلیه می‌کنند و بارهای تجاری را در گمرک پیاده می‌نمایند برای گردشگران توجه‌برانگیز ودیدنی است.
بنای مذهبی امام زاده "سلیمان بن علی" که وی را از فرزندان حضرت امام سجاد(ع) می‌دانند و بی‌بی‌مریم، تل گوری وشاه صدرالدین نیزمهمترین امکان تاریخی و مذهبی شهرستان گناوه است که در ایام نوروز پذیرای هزاران زایر و گردشگر از نقاط مختلف است.
بازدید از اماکن مذهبی و تفریحی "آقا ابوالحسن"، قدمگاه حضرت عباس و امیرالمومنین (ع) وهمچنین جنگلهای طبیعی ودست کاشت "چاهک" و "کلر وکمالی" در شهرستان گناوه و"عامری" در شهرستان دیلم از دیگر برنامه‌های گردشگرانی است که در ایام نوروز به این مناطق جنوبی کشور سفر می‌کنند.
بندرریگ ازتوابع شهرستان گناوه که شهرنشینی در آن چند قرن قدمت دارد و شخصیت بزرگی همچون "میرمهنا" از مبارزان جنوب در مقابل اشغالگران پرتغالی در آن زندگی کرده نیز اماکن تاریخی و تفریحی متعددی دارد.
جزیره‌های "مستر" و همچنین جزیره "میرمهنا" که بتازگی توسط هیات دولت به عنوان مکان گردشگری استانی اعتبار قابل توجهی به آن اختصاص یافته، همه ساله گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.
همچنین برج "حسینیه خان" در این بندر که به عنوان میراث فرهنگی ثبت و بتازگی ترمیم شده از مکان تاریخی این بندر به شمار می‌اید.
شهرستان دیلم نیز که درشمالی‌ترین نقطه استان بوشهر قرار دارد و درمسیر چندین استان جنوبی کشور است پیشینه تاریخی زیادی دارد.
بندر"مهرویان" و "حماد" در منطقه امام حسن از جمله نقاط دیدنی شهرستان دیلم به شمار می‌اید.
شهرستانهای گناوه ودیلم که از نقاط مهم نفت‌خیز کشور محسوب می‌شوند ودر مسیر عبور خطوط لوله صادرات بیش از ????درصد نفت خام کشور قراردارند نیز بسیاری از تاسیسات نفت و گاز جنوب کشور را درخود جای داده‌اند که چشم‌انداز آنها برای گردشگران تماشایی است
+ نوشته شده در سه شنبه 88/7/28 ساعت 12:34 عصر توسط سارا | نظر


مظلومیتی شهری به نام بندر گناوه

          مظلومیتی شهری به نام بندر گناوه

تا به حال نام چابهار را شنیده اید ؟ کیش ، قشم ، خرمشهر ، انزلی و آستارا را چطور ؟ این نامها را شاید بارها از تلویزیون یا دیگر رسانه ها دیده و شنیده باشید . بی شک بزرگترین دلیل معروفیت اینها ، بحث تجارت و کالاهای متنوعی است که در این شهرها بدلیل ارتباط با کشورهای همجوار وجود دارد و دلیل عمده روی آوردن مردم به این اماکن ، تبلیغات فراوانی است که این نام ها را بر سر زبانها انداخته است . تبلیغاتی که از سوی مسئولین استانهایشان برای جذب گردشگر ، تجّار و مردم جهت بهرمندی هر چه بیشتر از این شهر های بندری است و نکته جالب توجه اینکه بدلیل نزدیک نبودن مراکز استانهای مورد نظر با دریا ، تلاش برای استفاده ی بهینه از این امکانات دو چندان شده است .

اما در جنوب ایران شهری وجود دارد به نام بندر گناوه که از بد حادثه مرکز استانش نیز شهری است بندری . گناوه قابلیت تجاری و تنوع جنسش شاید بیشتر از خیلی از این شهرها باشد اما هیچگونه امکاناتی برای تبلیغ ندارد . کوته نظری مسئولین مرکز نشین استان حتی راه را بر استفاده ی استان از این شهر بندری گرفته است و کار ، گاه به جایی می رسد که حتی راه را بر امرار معاش مردم گناوه می بندند . آنها هجوم کم نظیر مسافران نوروزی به سمت این شهر را هم پنهان می کنند و شاید کمی درایت لازم بود تا از این استقبال به شکل بهتری استفاده می شد .

در این میان حتی روزنامه های محلی بوشهر نیز مساله را جور دیگری بیان می کنند . همکار خوبم آقای یونس قیصی زاده در سر مقاله روزنامه ی خود ،‌ نسیم جنوب ، آمار استقبال مسافران از گناوه را با بازدید کنندگان از حافظ و تخت جمشید مقایسه می کند . دوست عزیز خدا نکند شما نیز مثل خیلی از مسئولین بوشهری از سر حسادت قلم بر کاغذ رانده باشی اما به عنوان همکار و برادر کوچکترت می گویم که ایران زمین آنقدر مکانهای تاریخی و دیدنی دارد که اگر خود شما امسال به تخت جمشید رفته باشید دوست دارید برای تعطیلات بعدی نقطه دیگری را به چشم ببینی . و شاید خیلی از مردم دیدار از حافظ و تخت جمشید را برای فصل تابستان برگزینند تا در تعطیلات عید نوروز به شهرهایی سر بزنند که تعطیلات تابستانی وقت مناسبی برای بازدید از آنجا نباشد . همکار گرامی شما چنان با تاسف از روی نیاوردنِ مردم به تاریخ ، فرهنگ و تمدن ما سخن گفته ای که فراموش کرده ای آمار بازدید کنندگان از حافظ و گناوه را در فصل دیگری مثلاً تابستان با هم مقایسه کنی .

نکته قابل بحث دیگر اینکه دیدار از حافظ و گناوه ، بازدیدهایی است از جنس و نیازهای درونی متفاوت و ای کاش شما حداقل این شهر را با شهرهایی که در اول مطلبم نام بردم مقایسه می کردی تا هم قابل قیاس باشد و هم متوجه شوید که این شهر با تمام مظلومیت و بدون حمایت چگونه در خصوص جذب مسافر از اکثر این شهرها و بخصوص شهر شما (که تمام امکانات را برای خود نگه داشته) پیشی گرفته است .

جناب آقای قیصی زاده !! ما سنگ محبوب بودن شهرمان را به سینه نمی زنیم بلکه دوست داریم امکاناتی در این شهر باشد که سود آن شامل همه استان شود و این امکان پذیر نیست مگر اینکه شما با قلم بدون غرض تان کاری کنید که مسوءلین از حسادتی که دارند دست بردارند .

نویسنده این مطلب :  مسعود احمدزاده همشهری با تعصبمون


+ نوشته شده در پنج شنبه 88/5/15 ساعت 1:32 عصر توسط سارا | نظر


بندر گناوه

                                                     بندر گناوه

 

در سالهای بسیار دور دریا نوردان ، ملوانان و جهانگردانی از راه دریا و خشکی به بندری پای می نهادند که از رونق تجارت بازرگانی، اقتصاد پویا ، سواحل بی نظیر، صفحه های مرجانی زیبا ، مردمانی مهمان نوازو مردان بزرگ و دانشمند برخوردار بود . آنها آوازه ی این بندر به دیار خود می بردند و از مردمان، بزرگان جذابیت های این مروارید خلیج فارس چه نقل هایی که در دیار خود نمی کردند.
مردان بزرگی از راه دریا و خشکی بر خاک این بندر پا نهادند و در سفر نامه های خود آن را بندری جاودانه و زیبا نامگذاری نمودند . شاعرانی که آن را معدن مروارید نامیدند. از این بندر بود و از این دیار بود که ابوسعید و پسرش طاهر پای به عرصه وجود نهادند و حکومت قرمطیان را بنا نهادنده و گسترش دادند و در برابر خلفای جور عباسی ایستادند. ایستادند. در گذر زمان این بندر جاودان دو بار ویران شد و باز قامت افراشت و زنده ماند تا فرزندان خود را در برگرفته و با آنان زندگی کند. یقیناً می دانید که را می گویم، آری مروارید خلیج فارس را ، «بندر گناهوه» بندر گناوه ای که بعضی به آن جنابا، گنابا، و گنوه می گفتند و عده ای به آن گندابه، جانابه و گنابه نام نهادند و کسانی از آن با نام گنفه، «گنافه» و «گنبه» نام می بردند . گناوه ای که حمد الله مستوفی مورخ و جغرافیدان شهیر ایرانی در سفر نامه خود می گوید: «جنابا را جنابه بن طهمورث دیوند ساخت» و ابن الفقیه همدانی ساخت گناوه را به یکی از نوادگان طهمورث نسبت می دهد و آن را از زیباترین شهرهای ایران می داند. ابن حوقل از اقتصاد شکوفای آن بندر سخن می راند و از پارچه های بافته آن بندر، طرازهای کتانی و دستمالهای جنابه به نیکی یاد میکند. ناصر خسرو شاعر شهیر این زمین که در زمان ویرانی گناوه بر آن پای نهاده در سفر نامه خود از آن یاد می کند . و بابن هوسه اجنبی از گناوه به عنوان بندری که زراعت در آن رونق داشته، اسبهای تربیت شده را به قیمت گزاف به هند صادر می کرده یاد می کند، جلال آل احمد در آثار خود از گناوه به عنوان محلی مهم و محل عبور خط لوله نفت جهت انتقال به جزیره خارک حائز اهمیت می داند. و آخر اینکه جنابه یا گناوه زادگاه مردان نام آوری بوده که حسن بن بهرام جنابی و پسرش سلیمان بن حسن جنابی، محمد بن عمران جنابی و ابو عبدالرحمان جعفر بن چزنار و ... و سرشناس ترین آنها ابوسعید و فرزندش سرسلسه فرقه قرمطیه. به هر حال گناوه ای که بر اساس کشفیات باستان شناسان قدمت آن را به ایلامی ها می رسد و با ظهور دین مبین اسلام توسط عثمان ابن العاص در سال 19 هجری فتح گردیده هم اکنون با مساحتی 2043 کیلومتر مربع در ساحل شمالی خلیج فارس بین 29 درجه و 34 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 31 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد. از شمال به استان کهکیلویه و بویراحمد و شهرستان دیلم از شرق به استان فارس شهرستان دشتستان، از جنوب به شهرستان بوشهر و خلیج فارس و ازمغرب به خلیج فارس محدود می شود . شهرستان گناوه دارای دو بخش مرکزی و بخش ریگ و دارای دو دهستان به نام رود حله و حیات داوود می باشد که شامل روستاهای زیاد می شوند.

به هر حال هدف از مقاله فوق  ارائه مختصری از تاریخچه گناوه و معرفی اماکن متبرکه- تاریخی و جاهای دیدنی این بندر به هموطنان و هم استانیهای عزیز و مسافرانی می باشد که رد طول سال به این بندر مسافرت می نمایند یا قصد دارند به این بندر زیبا تشریف بیاورند که در اینجا بصورت مختصر به معرفی این اماکن، بناها و مکانها و دیگر ویژگیهای این بندر می پردازیم.
الف: آثار باستانی و مکانهای تاریخی: نقاط تاریخی این بندر عبارتند از تیرسول، عبد امام، تل گوری، تل مناره بتون، تل گنبد و تل امامزاده که هر یک از آنها دارای پیشینه تاریخی بوده که متأسفانه اکنون دیگر کمتر نشانه ای از آنها باقی مانده است. همچنین می توان از آتشکده باباکلو، کوهبنگ یا کوه بینک و اثر طبیعی تودیور در کنار روستای مال قائده در اطراف گناوه نیز به عنوان آثار قدیمی نام برد .
ب- اماکن متبرکه: در ایام تعطیلات و بخصوص در ایام نوروز و اعیاد مذهبی مردم منطقه همچنین زوار و مسافرینی که به این دیار سفر می کنند از بقاع و اماکن متبرکه و مقبره های مورد اعتقاد مردم این دیار بازدید می کنند. و این اماکن هر ساله تعداد زیادی زوار را به خود می پذیرد که از مهمترین آنها می توان :
1- امامزاده سلیمان بن علی( واقع در شهر گناوه) که مردم این دیار معتقدند که سلیمان بی علی اولاد حضرت زین العابدین علی بن حسین می باشد. سبک ساختمانی این بنا زیبا و شبیه گنبد دانیال نبی در شوش و میر محمد در جزیره خارگ می باشد .
2- مقبره بی بی مریم ( واقع در محله بابا علیشاه گناوه) که در میان مردم گناوه دارای احترام فراوان می باشد و به اعتقاد زیادی به آن دارند و هر پنچشنبه محل حضور زنانی است که با اعتقاد خالص به این مکان می آیند. ( از مقبره بی بی مریم سنگهای قدیمی پیدا شده که آن را به موزه های مرکز منتقل نموده اند .)
3- بی بی حکیمه خواهر حضرت اما رضا (ع) که در چندین کیلومتری گناوه قرار دارد هر ساله زوار زیادی از آن زیارت می کنند ( البته مرقد بی بی حکیمه در حدود جغرافیائی و حوزه استحفاظی گناوه نمی باشد.)
4- مقبره شاهروبند واقع در روستای کلر از توابع گناوه.
5- قدمگاه حضرت عباس در روستای چهر روستایی از توابع گناوه.
6- از دیگر اماکن متبرکه که در روستاهای گناوه قرار دارند می توان از قدمگاه امیر المومنین، بی بی حور و بی بی نور در چهار روستایی و مقبره شاه غیبی در روستای گاو سفید نام برد و ...
ج- مکانهای تفریحی: بندر گناوه با محیط طبیعی و زیبای خود مکانی دیدنی جهت علاقمندان به مناظر طبیعی می باشد خلیج نیلگون فارس در روزهای آفتابی با نسیم بهاری همراه با دلفین های شاد و با هوش که در دو سوی لنج ها و قایقها بالا و پایین می برند و تابش نور آفتاب بر روی صدفهای کنا ساحل جلوه های بدیع و زیبایی در کنار ساحل ماسه و منحصر به فرد گناوه پدید می آورد. شبهای زیبای گناوه و در کنار ساحل این بندر با صدای آرام امواج دریا و انعکاس نورنقره گون مهتاب در آب، و آتش شعله های گاز در جزیره خارگ و خارگو منظره های زیبا و فراموشی نشدنی را برای هر بیننده ای فراهم آورد . همچنین ساحا زیبا و ماسه ای و بی نظیر روستای چهک در نزدیکی گناوه محل مناسبی جهت بازدید مسافرین و علاقمندان می باشد. از دیگر مناطق دیدنی این بندر می توان جزایر شمالی و جنوبی، گوابین، گشویی، می باشند که در حد فاصل بین گناوه و ریگ قرار دارند که بیشتر مردم این منطقه به شغل صیادی مشغل می باشند. همچنین کشتزارها، مزارع و باغهای سرسبز روستاهای اطراف گناوه مثل شول، کلر تاج ملکی – چاهبردی ، تل تل، تل برج، بهمنیاری ، گمارون- بنکی، چهار روستایی- پوزه گاه گاو سفید و مزارع سرسبز و زیبای اطراف رود حله محل مناسبی جهت تفریح و گشت و گذار به خصوص در ایام نوروز و روز 13 بدر برای علاقمندان می باشد . در آبهای گرم و بر کرانه های این بندر پر نعمت گونه های فراوان و نادر ماهیهای نقره گون و رنگانگ وجود دارند که مردمان سخت کوش این بندر از قبل صید این نعمات رزق و روزی خویش را بدست می آورند . طوطی ماهی ، اره ماهی، کوسه ماهی ، ماهی مرکب (خساک)، خرچنگهای بزرگ ، شاه میگو و دهها نوع آبزی دیگر آبزیانی هستند که در آبهای این بندر یافت می شوند همچنین مرغوبترین میگوی دنیا در این منطقه صید میشود. از ماهیهای خوشمزه و خوش طعم این بندر نیز می توان ، حلوا ، شوریده، سرخو، هامور، سنگسر قباد، میش، خارو، شیر بیا، آواسیم و ... را نام برد .
خوراکیهای و خوردنیها: زنان و بانون خوش سلیقه و هنرمند این بندر که در خانه داری و آشپزی و هنر شهره خاص و عام می باشند هر روز با طبخ غذاهای محلی و بومی خانه های بندر را با بوی خوش این غذاها معطر می کنند. از خوراکیهای محلی گناوه می توان : للک، رشته، لخلاخ، تنداز، قلیه ماهی، لورک، گرده، ریچال، انواع حلواها( انگشت پیچ، خرمایی، سرد و بندو) رنگینک و دهها نوع غذای محلی دیگر را نام برد . همچنین سبزیها و میوه های بومی که بوصرت وحشی و خودرو در زمینها و مزارع اطراف می روید می توان به درخت کنا- لگیجی، ترشوک، جیکه، ملو، قاب چنلی ، قارچ توله،کاکل،کاسنی را نام برد. مراسمات ، آئینها و فرهنگ مردم: مردم خونگرم گناوه از دیر باز به مهمانوازی شهره خاص و عام بوده اند . به همین دلیل است که هر ساله در نوروز شاهد حضور هزاران مسافر نوروزی از سراسر کشور در این بندر می باشیم. شغل اغلب مردم ملوانی و دریانوردی می باشد که در زبان محلی به آنها جاشو می گویند. می باشد که در زبان محلی به آنها جاشو می گویند. آنها رزق و روزی خود را از صید آبزیان دریا و سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس بدست می آورند .

مراسمات محلی و مذهبی
مراسم عروسی در این بندر ویژگی های خاص خود را دارد . از جمله مراسمات عروسی در این گناوه سرتراشون، جنابندون، مر

دومارویی و ... می باشد . در مراسمات عروسی بازیهای محلی مثل چوبی و چوب بازی- رقص دواره دستمال بازی، به صورت زیبایی توسط بزرگترها، جوانها و خانمها انجام می گیرد . در ایام محرم و صفر مراسمات عزاداری بصورت باشکوهی در حسینه ها، مساجد، تکایا توسط مردم انجام میگردد. سینه زنی سنتی ، یزله، هیا مولا، نحه پامنبری، تعزیه بوصرت باشکوهی در شبها وروزهای عاشورا و تاسوعا و شب عاشورا مردم به دسته های عزاداری به سوی مرقد شاهزاده سلیمان حرکت می کنند. از مساجد و حسینیه های مهم گناوه می توان، حسینیه معتمدی، مسجد النبی ، حسینیه عبدامامی، حسینیه سیدالشداء ، امامزاده مسجد حضرت زینب، حسینیه ابوالفضل ، حسینیه حاج اسماعیل نام برد. از دیگر مراسمات دیگر که خانواده ها می گیرند و همسایه ها را دعوت می کنند و پذیرایی می کنند. همچنین مراسمات دعا و نماز برای باران ( گلین) از دیگر مراسمات می باشد.
محلات: محلات قدیمی گناوه عبارتند از : عبد امام، سرخور، بابا علیشاه، ما سادات ، امامزاده ، نوروز، آباد و از محلات جدید کوی بعث ، مطهری ، سازمانی و ... را می توان نام برد .
بازار گناوه: بازار جنسهای خارجی بندر گناوه که یکی مکانهای مورد علاقه مسافران می باشد انواع و اقسام جنسهای خارجی از کشورهای حوزه خلیج فارس را وارد به خریداران ارائه می دهد هم اکنون بازار این اجناس با زیادی از شهروندان شهرستان و استانهای همجوار برای خرید به گناوه مراجعه می کنند . از پاساژهای معروف، بهروزی ، غدیر خم، طالقانی ، ایران ، میلار، امام علی و ... می باشند.
صنایع دستی: از صنایع دستی مهم این منطقه می توان گلیم ، گبه ، جاجیم بافی، گرگوربافی ، زنبیل باقی، و تبیزه بافی را نام برد . هم اکنون گبه ساخته شده توسط دختران و زنان روستای شول شهرت جهانی داشته و در بازارهای داخلی و خارجی خریداران زیادی دارد .
بازیهای محلی : از بازیهای محلی رایج در گناوه می توان به ملابرس، تیربیو، چیل چیل، کلی بازی، گو بازی، هفت سنگ و ... اشاره کرد . در 10 کیلومتری گناوه بندر قدیمی ریگ قرار گرفته که پیشینه تاریخی این بندر زبانزد می باشد . این بندر از بنادر تاریخی می باشد که مردان بزرگی مثل میرمهنا را در خود پرورانده است .
موقعیت مناسب دریا و ساحل باعث شده که بیشتر مردم این بندر به دریانوردی روی بیاورند

+ نوشته شده در پنج شنبه 88/5/15 ساعت 11:41 صبح توسط سارا | نظر