سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پاتوق دختر و پسرای باحال

نگین خلیج فارس

نگین خلیج فارس را بهتر بشناسیم|بوشهر،

 سرزمین مهربانی و حماسه

استان بوشهر سرزمین مهربانی و محبت، سرزمین حمایه و دلیری با وسعت 23

هزار و 167 کیلومتر مربع در جنوب ایران و حاشیه خلیج فارس در انتظار حضور سبز

مهمانان نوروزی است.

برای دیدن ادامه برید به 

این استان از شمال به استان‌های خوزستان و کهگیلویه و بویر‌احمد، از مشرق به استان فارس،

 از جنوب شرقی به استان هرمزگان و از جنوب و مغرب با یک نوار ساحلی به طول 625 کیلومتر به خلیج فارس محدود می‌شود.
آب و هوای استان بوشهر به طور کلی گرم (بیابان کناری) بوده و در نواحی ساحلی گرم و نمناک

و در قسمت‌های داخلی گرم و خشک است.
متوسط دمای سالیانه 24 درجه سانتیگراد و بیشترین مقدار آن در تابستان به حدود 50 درجه و کمترین

 مقدار آن به شش درجه می‌رسد.
میزان بارندگی در استان بوشهر کم و متغیر بوده و ممکن است مقدار آن خیلی بیشتر یا کمتر از متوسط

 بارش سالیانه (217 میلیمتر) باشد.
استان بوشهر دارای 9 شهرستان به نام‌های بوشهر، دشتی، دیر، کنگان، دشتستان، تنگستان،

 گناوه، دیلم و جم است و طبق آخرین سرشماری جمعیت آن به 886 هزار و 267 نفر می‌رسد.


* طبیعت استان بوشهر
استان بوشهر به دلیل دارا بودن زیستگاه‌های متفاوت، تنوع کم‌نظیری از گونه‌های گیاهی و جانوری را در خود جای داده، مناطقی که قابلیت‌های طبیعت‌گردی در این استان دارند شامل پارک محلی دریایی نای‌بند، پناهگاه حیات‌وحش خارگ و خارکو و مناطق حفاظت شده حله و مند است که با مساحتی در حدود 150 هزار هکتار، 8/5 درصد از سطح استان را پوشش می‌دهد.

* جاذبه‌های طبیعی استان بوشهر
پارک ملی – دریای نای‌بند
این پارک با وسعت 49 هزار و 814 هکتار در منتهی‌الیه ساحل جنوبی استان و در 320 کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر واقع شده است.
چشم‌اندازهای بدیع و کم‌نظیر ساحلی همراه با فسیل‌های متنوع نه تنها دارای ارزش زیباشناختی بوده بلکه از نظر زمین‌شناسی نیز ارزشمند است.

منطقه حفاظت شده مند:
این منطقه با وسعت 53 هزار و 705 هکتار در بخش بردخون از توابع شهرستان دیر و در 180 کیلومتری جنوب بندر بوشهر واقع شده است، منطقه حفاظت شده مند با داشتن گونه‌های مختلف جانوری مانند آهو و ... یکی از مناطق بی‌نظیر استان در طبیعت‌گردی است.

خلیج نایبند در منطقه عسلویه


* جزایر منطقه حفاظت شده مند
در آب‌های ساحلی غرب منطقه چهار جزیره با نام‌های ام‌سلمه (خان)، جبرین (تهمادون)، نخیلو و ام‌الگرم وجود دارد که ضمن دارا بودن ظرفیت‌های ویژه حفاظتی گونه‌های مهم حیات وحش منطقه را در خود جای داده و محلی برای تخم‌گذاری لاک پشتان دریایی (لاک پشت سبز و لاک پشت نوک عقابی) و پرستوهای دریایی و پرندگان مهاجر آبزی دیگر است.

* منطقه حفاظت شده حله
این منطقه در ساحل دریا و به فاصله 10 کیلومتری شمال شرقی بندر بوشهر واقع شده و یکی از زیباترین مناظر طبیعی سواحل جنوبی کشور است.
گونه‌های کمیابی از پرندگان مانند درنا، غاز خاکستری، فلامینگو، پلیکان پا خاکستری و اردک کله سبز در این منطقه یافت می‌شود.

*منطقه آزاد خائیز
این منطقه با وسعت 30 هزار و 500 هکتار در منتهی‌الیه جنوب شرقی شهرستان تنگستان به فاصله 15 کیلومتری شهر اهرم قرار گرفته است.

* اثر طبیعی، ملی کوه نمک جاشک
در فاصله 142 کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و در فاصله 60 کیلومتری شهر خورموج یکی از زیباترین گنبدهای نمکی ایران و جهان قرار دارد.
این گنبد شامل حجم عظیمی از نمک‌های صنعتی و طعام است که رنگ قرمز، قهوه‌ای، زرد، نارنجی، سیاه و سفید آن جلوه‌ای از شاهکار آفرینش است.
آبشارهای نمکی با بلورهای ضخیم نمک، یخچال‌های نمکی که حاصل حرکت ثقلی توده‌های نمکی در جهت شیب زمین است و غارهای نمکی که بر اثر انحلال رسوب نمکی در جای جای گنبد دیده می‌شود از دیدنی‌های این گنبد است.

* نخلستان‌ها در استان بوشهر
اکثر نخلستان‌های استان بوشهر در شهرستان‌های دشتستان دشتی، تنگستان و جم قرار دارند و در مجموع 6 میلیون اصله درخت نخل در این استان وجود دارد.
نخلستان‌های آب‌پخش، دالکی و خائیز از بزرگ‌ترین و زیباترین نخلستان‌های بوشهر است و از قابلیت زیادی در جذب گردشگر برخوردار هستند.
رودخانه‌های جاری در نخلستان‌های استان زیبایی این مجموعه را دو چندان کرده است.


* سواحل استان بوشهر
از شهرستان دیلم در شمال استان تا شهرستان کنگان در جنوبی‌ترین قسمت استان سواحل زیبای خلیج فارس به طول 625 کیلومتر گسترده شده است.
بنادر و جزایر متعددی در استان وجود دارند که گردشگران می‌توانند به واسطه جاذبه‌های آن شامل پارک‌ها، رستوران‌های ساحلی، تفریحات آبی، قایق‌سواری و نیز از طبیعت بکر و شگفت‌انگیز ساحلی استفاده کنند.

* ویژگی‌های اجتماعی و فرهنگی استان بوشهر
استان بوشهر علاوه بر آریایی‌ها، محل سکونت اقوام و گروه‌های نژادی گوناگون دیگر نیز بوده است.
علاوه بر نژاد‌های بومی و مدیترانه‌ای اقوام و نژادهای دیگری همچون سیاه پوست‌های دراویدی، سامی‌ها، ایلامی‌ها، سومری‌ها، نوردیک‌ها و عرب‌ها در این خطه زندگی می‌کردند.
بعدها و به هنگام شکل‌گیری شهرهای استان و به ویژه بندر بوشهر گروه‌های دیگری از اقوام داخلی ایران از جمله بهبهانی‌ها، دهدشتی‌ها و عشایر لر و ترک به این سرزمین مهاجرت کرده‌اند که بیشتر در مناطق شمالی استان تا حدود بخش‌های مرکزی ساکن شده‌اند.

* گویش
تقریباً تمامی مردم شهرهای جنوبی استان به زبان فارسی لهجه‌دار و شهرستان‌های دشتستان، گناوه و دیلم به گویش نزدیک به لری صحبت می‌کنند که این لهجه‌ها در مناطق روستایی بیشتر از شهرها متنوع و مشهودند.
برخی از اهالی جزیره شیف و شهرستان کنگان به زبان عربی محلی نیز تکلم می‌کنند.

* اخلاق و عادات
مردم بوشهر مردمی مهربان و خونگرم و در عین حال مهمان نواز، بی‌ریا، صادق، متدین و در انجام مراسم مذهبی جدی و در مواقع غم و شادی شریک و غمخوار یکدیگرند.
این ویژگی‌ها و طبع بلند، الهام گرفته از یک فرهنگ غنی و نشأت گرفته از تمدن پرشکوه ایرانی و اسلامی است چرا که استان بوشهر همواره یکی از دروازه‌های پرفروغ تاریخ و تمدن ایرانی بوده است.

برداشت گوجه فرنگی گلخانه ای در روستای سنا استان بوشهر


* غذاهای محلی
در غذای بیشتر مردم این استان خاصه سواحل و جزایر، ماهی سهم بسزایی دارد.
غذاهایی مانند قلیه، ماهی سرخ کرده، ماهی شکم گرفته، پلو ماهی، چلو ماهی، پلو و چلو میگو و ... مردم قسمت‌های داخلی بیشتر غذاهایی از قبیل دال عدس، للک (گبنه) و رنگینک استفاده می‌کنند.

* انواع سوغاتی‌ها
خرما، حلوای مسقطی، ارده، حلوا راشی، حلوای سنگک، خارک پخته، انواع ماهی و میگو، عروسک‌ها و کالاهای تزئینی صدفی و انواع حصیرها و سبدهای بافته شده از برگ درخت نخل از سوغاتی‌های استان بوشهر است.

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان بوشهر
قلعه و آثار محوطه باستانی ریشهر، عمارت ملک التجار (بهمنی)، گورستان ژنرال‌های انگلیسی، عمارت حاج رئیس، مسجد شیخ سعدون، مرقد شیخ حسین چاه‌کوتاهی،کلیسای ارامنه گریگوری، موزه مردم‌شناسی (عمارت طاهری)، بافت و بازار قدیم بوشهر، بنای قدیم و موزه مدرسه سعادت، امامزاده میرمحمد حنفیه (ع) در جزیره خارگ، عمارت دهدشتی، عمارت گلشن، آب انبار قوام (سفره خانه سنتی)، کتیبه خارگ و ... .

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان بوشهر
پارک شغاب در محله بهمنی بوشهر، پارک جنگلی واقع در روستای چاه‌کوتاه (روستای هدف گردشگری)، منطقه نمونه گردشگری لیان واقع در سبزآباد بوشهر، پارک پرندگان کنار ساحل بوشهر، استخر شنا در محله بهمنی، پلاژ ساحلی بانوان واقع در پارک دانشجوی بوشهر و ساحل بندرگاه بوشهر

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان دشتستان
گور دختر،‌ دشت بزپر، کوشک اردشیر در بخش ارم، کاخ هخامنشی بردک سیاه در روستای درودگاه، کاخ هخامنشی کوروش در جنوب برازجان، کاروانسرای مشیر (دژ برازجان) و غار چهل خانه در شمال شهر سعدآباد

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان دشتستان
وجود بزرگ‌ترین محور گردشگری از سد سرقنات به طول 34 کیلومتر همراه با رودخانه‌های جاری و نخلستان‌های زیبا، چشمه‌های زیراه و تلخاب رود شور در بخش سعدآباد در 25 کیلومتری برازجان، چشمه آبشار فاریاب در بخش ارم، چشمه آبگرم دالکی در 18 کیلومتری برازجان شاهزاده ابراهیم در روستای ننیزک، نخلستان‌های آب پخش، دالکی و سعدآباد با رود‌خانه جاری، سد رئیسعلی دلواری با 122 متر ارتفاع در بخش شبانکاره (60 کیلومتری برازجان)

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان دشتی
قلعه محمد‌خان دشتی در خورموج، قلعه دختر، نیایشگاه صخره‌ای مند، عمارت شیرینه در 5پنج کیلومتری شرق خورموج

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان دشتی
منطقه توریستی شرینیه و بنگه در فاصله سه تا شش کیلومتری شرق خورموج، جنگل چاه چاهو با طراحی پارک جنگلی در هفت کیلومتری جنوب شرق خورموج، تنگ سدر با نخلستان، چشمه و آب روان در 18 کیلومتری جنوب شرقی خورموج، روستای احشام قائدها، مسجد صاحب الزمان (عج) روستای احشام قائدها به‌عنوان یکی از زیباترین مساجد کشور

*جاذبه‌های تاریخی شهرستان تنگستان
موزه شهید رئیسعلی دلواری در دلوار، قلعه زائرخضرخان ( قلعه کلات) در اهرم

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان تنگستان
چشمه آبگرم اهرم و اقع در 30 کیلومتری شهر اهرم، امامزاده ابراهیم در اهرم، امامزاده محمد بن موسی میراحمد، تفرجگاه سرسبز خائیز با مناظر زیبا و دل انگیز در جنوب شرق و در فاصله 20 کیلومتری از شهر اهرم، کلات بوجیر در سه کیلومتری بندر دلوار، سواحل زیبای دلوار، چشمه آبگرم میر احمد واقع در 15 کیلومتری شرق شهر اهرم

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان کنگان
بندر باستانی سیراف (‌بازار، مسجدجامع)، گور دخمه‌های ساسانی دره لیر، قلعه نصور در بندر طاهری (‌سیراف)

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان کنگان
منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی در عسلویه، سواحل دریا، منطقه حفاظت شده نایبند در خلیج نایبند،کارگاه سفال سازی در باغ پاریاب کنگان، جنگل‌های حرای بید خون، چشمه بیخون

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان دیر
قلعه بردستان، امامزاده سید‌جمال الدین، مسجد بردستان (‌قدیمی‌ترین مسجد استان)

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان دیر
ساحل دریای بردخون و دیر، جزایر تعماد و نخیلو، آبگرم گنوی در 10 کیلومتری شمال دوراهک، منطقه سربادو، حاشیه خور بردستان (زیستگاه پرندگان)، آبگرم گند بید‌( دیر)، درختان حرا در کنار روستای مل گنزه در شرق دیر

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان گناوه
امامزاده سلیمان بن علی، برج و حسینیه خان بندر ریگ، زیارتگاه بی‌بی مره

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان گناوه
جزیره جنوبی‌ (‌میرمهنا) واقع در بخش ریگ، پارک گردشگری ساحلی گناوه، غار تودیو در روستای قاید حیدر، روستای جزیره شمالی در بخش ریگ (روستای هدف گردشگری)

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان دیلم
قلعه حصار، بندر تاریخی مهرویان در 24 کیلومتری بندر دیلم، امامزاده حسن (ع) در روستای امام حسن، شهر تاریخی سی نیز (شی نیز)

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان دیلم
پارک گردشگری ساحلی دیلم، منطقه گردشگری بندر حماد در شمال دیلم، پارک عامری، ساحل دریای امام حسن (ع)، روستای حصار (روستای هدف گردشگری)

* جاذبه‌های تاریخی شهرستان جم
حمام قاجاریه، امامزاده پیربیراهه، حسینیه خان دوره قاجاریه، قلعه حیدری

* جاذبه‌های سیاحتی شهرستان جم
کوه پدری (پردیس)، رود باغان در 65 کیلومتری شهر جم، جنگل گلوبردکان ریز، منطقه تفریحی چکاسف.

* صنایع دستی استان بوشهر
صنایع دستی و به ویژه صنایع دستی روستایی از گذشته دارای نقش تعیین کننده و مهمی در معیشیت روستائیان منطقه بوده است.
بیشتر ساکنان نواحی روستایی به علت محدود بودن بخش کشاورزی و بیکاری‌های فصلی ناشی از آن کوشیده‌اند تا از امکانات موجود و مواد اولیه که طبیعت در اختیار آنان قرار داده است به‌ عنوان وسیله‌ای برای کسب درآمد بیشتر و امرار معاش استفاده کنند و به تولید محصولاتی مانند قالی، گبه، عبا، گلیم، حصیر، سفال، گیوه، مشک، دولچه، زنبیل، سبد، تور، سوزن دوزی، نساجی و مصنوعات رودوزی شده بپردازند.

منبع: فارس


+ نوشته شده در چهارشنبه 88/7/8 ساعت 3:41 عصر توسط سارا | نظر